Our Story

History

Nurul's Homemade Ice Cream was founded by husband and wife, Rosdiadi Ramli and Nurul Hidayah Arshad in December of 2010 in Bukit Katil, Melaka.

How it started?

Rosdiadi was an engineer in a multinational company. After a couple of years, he had enough and didn't feel like doing it anymore and decided to go into business full time. Having 120% support from Nurul made him even more motivated. After a lot of research, readings and trial & error, he found that there is lack of muslim made product in everyday food production determined him to join in the food and beverage (F&B) sectors.

Why ICE CREAM?

The idea to start an ice cream business was when it was hard to find finest locally made ice cream that matches up to the super-premium standard and after they experienced doubt when eating other international brand ice cream (flavours that includes liquer and gelatin made using the same machine as other flavours), they decided to make their own ice cream. After a lot of trial and error and later on, the ice cream was accepted by their family, friend and public through pasar malam, they decided to go BIG and opened up a scoop shop. Besides, Nurul has always dream of opening a homemade ice cream and candy shop since her childhood. It was the opportunity to make it REAL!!!

WHAT DO WE OFFER???


At the moment, Nurul's Homemade Ice Cream offers you and your loved ones a SUPER-PREMIUM , SUPER-CREAMY AND FINEST FRESHLY MADE ICE CREAM.

Whether you're treating yourself, or someone you love, Nurul's has more than 100 recipes and flavours to indulgence, with impossibly smooth ice cream made from real ingredients and loaded with cookies, candies and other sweet goodies.


***FREE TASTING*** for everyone.....

Sunday, November 9, 2014

Kepakaran kami adalah membantu peminat-peminat aiskrim menikmati aiskrim SUPER PREMIUM bercitarasa MEWAH yang GEBU, PEKAT, MELEKAT, serta HALAL.

Kami juga telah mendapat persijilan HALAL untuk aiskrim yang kami sediakan. 

Kami menyediakan Aiskrim buffet dan serving untuk sebarang majlis keramaian.
Kenduri kahwin, pertunangan, majlis hari jadi, majlis korporat, open house, dan banyak lagi.

TIADA minimum order dan TIADA maximum order. Seberapa banyak yang anda inginkan.

Aiskrim yang kami sediakan semuanya DIBUAT SENDIRI di kilang kami.Jadi aiskrim yang dihidangkan adalah sangat FRESHLY MADE.

Kami mempunyai 2 jenis Gred Aiskrim untuk dipilih dan mengikut budget anda:

1. SUPER PREMIUM Nurulz Artisan Scoop (setanding dengan Baskin Robbins dan Haagen Dazs)
Flavours: Choc Chunky Funky, salted caramel, cookies n Cream, double chocolate, white choc macadamia, Mint Oreo, Mango Lemon Sorbet, madagascar vanilla beans, pistachio island, dan banyak lagi.

2. SIMPLE SCOOP (lebih kepada the standard aiskrim seperti nestle dan Walls)
Flavours: Chocolate, Vanilla, Strawberry, chocolate choc chip, vanilla choc chip, vanilla strawberry ripple, mint choc chip, yam choc chip, coffee, dan banyak lagi.. 

Harga Scooping Concept 2014:

Bawah 500 = RM1 per pax
501-1000 = RM0.90 per pax
1001 ke atas = RM 0.80 per pax










** Penghantaran PERCUMA di sekitar Melaka. 
** PERCUMA sudu dan cone/cup.
** PERCUMA 1 jenis TOPPING (chocolate rice/ chopped peanuts/ rainbow rice) 

Package Serendah RM0.80* seorang.(* T&C)

Kami menyediakan package mengikut kehendak anda dan mengikut kesesuaian majlis anda walaupun di mana saja.
Ada yang Scooping Concept atau Pre-pack dalam Cup. Your Choice.

Sekiranya ingin tahu lebih lanjut atau inginkan quotation, boleh hubungi kami
di talian 011-232 90960 atau email di info.scoopworks@gmail.com untuk quotation

Wednesday, October 29, 2014

Bengkel Membongkar Rahsia Pembuatan Aiskrim


Belajar Secara HANDS-ON (4 jam)

Dalam masa 4 jam, anda dapat ilmu untuk membina perniagaan aiskrim anda sendiri.

Praktikal Hands-on bagaimana membuat aiskrim yang gebu dan halus seperti dipasaran dan berpotensi memberi pulangan sehingga 6 angka setahun. 


Apakah ilmu yang akan anda dapat dalam bengkel ini melalui 3 modul berikut:

Modul #1 - Pengenalan 

1. Kenali aiskrim dipasaran
2. Teknik mengenali mesin-mesin aiskrim yang available


Modul #2 - Pembongkaran Rahsia Pembuatan Aiskrim

1. Mengenal pasti bahan-bahan asas dalam penghasilan aiskrim
2. Mengendalikan mesin aiskrim
3. Membuat aiskrim secara praktikal atau hands-on


Modul #3 - Formula membina perniagaan aiskrim

1.  10 teknik mencari pelanggan
2. 3 langkah mencari lokasi strategik
3. Kaedah berkesan mengekalkan aiskrim beku dalam cuaca yang panas


3 Kategori peserta yang sesuai untuk menghadiri bengkel ini:

#1. Mereka yang ingin menambah ilmu berkenaan dengan aiskrim
#2. Mereka yang masih tercari-cari perniagaan apa yang sesuai
#3. Mereka yang ingin menambah produk dalam perniagaan yang sedia ada. 


Jangan hadir jika anda berada dalam kategori ini:

#1. Banyak alasan
#2. Minda negatif
#3. "Bajet" pandai
#4. Sekadar mahu mengisi masa lapang


Untuk peserta yang daftar sekarang, anda juga akan terima bonus senaskhah panduan membuat aiskrim dalam bentuk E-Book

"4 Teknik Senang "GILER" Buat Aiskrim Dirumah."


Siapa pakar anda dalam bengkel ini? - Tuan Rosdiadi b Ramli


- Tuan Rosdiadi Ramli merupakan pengasas Scoopworks Sdn Bhd yang memiliki jenama Nurulz Artisan Scoop dan Simple Scoop. 
- Trainer yang bertauliah
- Mempunyai pengalaman lebih daripada 4 tahun dalam bidang pembuatan dan penjualan aiskrim. 
- Berpengalaman dalam pembuatan aiskrim moden serta tradisional
- Pernah menjual aiskrim di hadapan sekolah, pasar tani, pasar malam, karnival dan expo-expo.
- Berpengalaman membuka kiosk-kiosk dipasaraya
- Perunding bagi usahawan yang ingin memulakan perniagaan aiskrim sendiri


Tawaran Hebat

   RM 280 sahaja  
(Rebat RM30 untuk setiap pembayaran penuh sebelum 31 Okt 2014)


* terhad kepada 10 tempat setiap sesi.

Maklumat Bengkel Membongkar Rahsia Pembuatan Aiskrim

Tarikh Pilihan:
Sabtu, 8 Nov 2014
Sabtu, 15 Nov 2014

Masa: 
10 pagi - 2 petang

Lokasi: 
Production Plant Scoopworks Sdn Bhd,
No 22, Jalan KNMP 3, Kompleks Niaga Melaka Perdana, 
75450, Bukit Katil, Melaka.

Makanan & Minuman tengahari:
Disediakan

Peralatan yang perlu dibawa:
Fail disediakan




4 Langkah Mudah Pendaftaran

#1. SMS <Nama, IC, Bil. Peserta, Tarikh Pilihan> ke 011-232 90960

#2. Nantikan SMS Confirmation daripada pihak admin untuk kekosongan.

#3. Tuan / Puan / Cik Puan boleh melakukan pembayaran ke akaun tersebut: 

Nama Bank: Maybank
Nama Akaun: ROSDIADI RAMLI
No. Akaun: 10411 5089 733

Setelah pembayaran dilakukan, mohon Tuan /Puan/ Cik Puan emelkan bukti pembayaran kepada info.scoopworks@gmail.com atau hantar kepada 011-23290960 (SMS/Whatsapp) dan maklumkan nama dan tarikh bengkel. 


Terima Kasih diucapkan. Semoga Tuan/ Puan/ Cik Puan dirahmati ALLAH 


Aktiviti sepanjang  program-program yang lepas.





Testimonial Peserta







Sunday, September 15, 2013

Rahsia Pembuatan Aiskrim Terbongkar!!!

Lama juga kami menyepi daripada menulis di blog ni kan.

Tapi memandangkan ramai lagi fans Nurulz suka nak tgk update di blog ni, jadi pihak kami akan mula menulis semula insyaAllah secara consistent.

Whats the latest news???

1. Kami dah shutdown kiosk di Mydin Mall MITC atas sebab-sebab yang telah dirancang.
   Kami akan buka Mini Parlour di kilang untuk you all menikmati aiskrim SUPER PREMIUM kami.
    We will Announce the BIG day nanti.

2. Kami sekarang tgh buat projek BENGKEL MEMBONGKAR RAHSIA PEMBUATAN AISKRIM!!
    Kenapa kami buat?
    Kerana ramai yang tanya macam mana aiskrim yang KAMI buat lain daripada aiskrim di luar sana.
    So we love sharing...jadi kami bagi peluang kepada sesiapa yang berminat untuk tahu lebih mendalam           serta Praktikal.Time tu boleh la tanyer seribu satu soalan kepada Pakar Aiskrim kita, En Rosdiadi Ramli.

 Macam mana nak daftar?
 
Macam Mana nak booking? Mudah je..

Cuma Follow Langkah2 berikut:

Step 1: SMS kan < NAMA , IC NO., TARIKH PILIHAN, SESI PILIHAN> ke 011-232 90 960

Step 2.: Nantikan SMS Reply daripada kami

Step3: Buat Pembayaran setelah mendapat akaun Number

Step 4: Bawa Resit Pembayaran semasa pendaftaran..

* Satu kelas= max 10 org sahaja.

* Sesi pilihan bergantung pada kekosongan Kelas.



    Sesiapa yang TIDAK hadiri program ini akan terlepas 4 PELUANG yang UTAMA iaitu:

1. Menjalani suasana proses pembuatan aiskrim secara PRAKTIKAL
2. Berkongsi teknik-teknik RAHSIA pembuatannya
3. Mengetahui CARA menghasilkan aiskrim yang GEBU dan HALUS
4. Mendapat maklumat terkini PERALATAN yang digunakan dan dari mana untuk dapatkannya.

Masa dan Tempat TERHAD kepada 40 orang sahaja, bagi yang benar-benar yang berminat jangan tunggu lagi. Now or Never to know When....

Thursday, May 24, 2012

Ice Cream Headaches


Have you ever experience ice cream headaches before? Sure you have.. the other name is BRAIN FREEZE. Usually happen when something very cold like ice cream or slurshies (like 7eleven's slurpee) are consumed quickly. 

Believe it or not, some people are immune to ice cream headaches or brain freeze. how lucky are they?very lucky. Unfortunately I'm not one of them. I will definitely get it everytime. Why and how to stop it? 

So i browsed through to find out how to cure or at least reduce the effect and found several ways that might help. 

The scientific name is sphenopalatine ganglioneuralgis – what a mouthful. When these items contact the nerves in the roof of your mouth, the nerves overreact and tell certain blood vessels in your head to become larger causing an increase in blood pressure in the head. (credit to Ice Cream Jurnal)

Although its harmless and usually goes away after 30 seconds.  but its too long rite? so here are few tips that might help you. 
  1. Press your tongue against the roof of your mouth 
  2. Drink warm liquids
  3. Hold your breath
  4. Breath in through your mouth and out through your nose
  5. Hold whatever gave you the headache against your forehead (this one doesn’t sound effective, but it would be funny to watch) 
Try it yourself and tell us your experience. Which one works for you? or if you have any tips that u want to share, you are welcomed to leave a comment.

Monday, May 21, 2012

Double Chocolate Ice Cream

Double Chocolate is our MOST POPULAR ice cream flavour. especially for those chocolate lovers.
With its silky-nesssss and intense flavour, it will just make-your-day...its just simply irresistible!!!. Using high quality chocolate reallly made the difference.
Try one today and you will not regret!!

Don't forget to ask for FREE TASTING only in our kiosk.


Wednesday, April 18, 2012

Ice Cream Maker of the future



Just browsed trough the web and found this. Its definitely eye cathing and could be a great gift for kids..Saw this in "Unwrapped" show.
U can play while making the ice cream.Basically the concept is Making ice cream through playing the ball. You can shake it, roll it throw it to a partner and kaazzaammm your ice cream is done. And u can eat it right away.
It also comes in different bright colours. Red, Blue, yellow, Pink, Orange and Purple.

Saturday, April 7, 2012

WE ARE HIRING for NHIC Mydin Mall MITC, Melaka


Additional requirement:

- 18 years old and above
- friendly, mature, enthusiastic person
- have big great smile
- have own transport
- can work with minimum supervision
- Full Time/ Part Time

email us your resume to nurulshomemadeic@gmail.com and we will call in for interview if u meet our requirement.